Zoals we allemaal wel weten, wordt het dagelijks leven met de dag duurder in Nederland. De energiekosten blijven maar stijgen en ook is het doen van boodschappen soms niet meer te betalen. Veel mensen zijn dus op zoek naar een stabiele inkomstenbron naast hun huidige inkomen of zoeken juist naar een manier waarmee ze hun geld veilig kunnen wegleggen. Als je dit ook wilt doen, dan is het verstandig om een tweede woning aan te schaffen. Wil je weten wat er bij het aanschaffen van een tweede woning komt kijken? Lees dan vooral even verder.
Je zult een nieuwe hypotheek moeten aanvragen
Wanneer je een tweede woning wilt gaan aanschaffen, dan is de kans ook erg groot dat je een nieuwe hypotheek zal moeten aanvragen. Dat heeft ermee te maken dat een gemiddelde woning in Nederland enkele honderdduizenden euro’s kost en een gemiddelde Nederlander daar dus ook erg lang voor moet werken. Het aanvragen van een tweede huis hypotheek werkt hetzelfde als het aanvragen van een normale hypotheek, maar het kent wel meer risico. Dat heeft ermee te maken dat je je huidige woning kan verliezen als je de nieuwe hypotheek toch niet kunt afbetalen. Het is daarom ook altijd aan te raden om te spreken met een hypotheekadviseur.
De woning verhuren
Als je een nieuwe woning gekocht hebt, dan moet deze nog geld opleveren. Je kunt er ook voor kiezen om de woning leeg te laten staan en hopen dat deze in de toekomst meer waard word, maar je zult dan zelf de hypotheek moeten betalen. Als je slim bent, kies je ervoor om de woning te verhuren. Met de opbrengsten van de huur kun je de woning afbetalen en daarnaast is er ook een mogelijkheid dat je daar een zakcentje aan overhoud. Na het afbetalen van de volledige hypotheek zul je dus een flinke winst gemaakt hebben.
Vastgoedbelastingen
Een van de grootste nadelen van het bezitten van meerdere woningen, is dat je ook meer vastgoedbelasting gaat betalen. Gelukkig zijn deze belastingen niet zo hoog in Nederland, maar het is in ieder geval wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je wilt weten wat je aan vastgoedbelasting moet gaan betalen, is het verstandig om eens contact op te nemen met de Nederlandse Belastingdienst of een hypotheekadviseur. Zij kunnen je er telefonisch vaak meer over vertellen, maar kunnen vaak ook direct een indicatie geven.