Opeens met één inkomen rondkomen, het kan iedereen overkomen. Misschien raakt een van de partners onverwachts werkloos of besluit iemand om tijdelijk minder te gaan werken. Wat nu? Het is belangrijk om snel te handelen en de financiën opnieuw te beoordelen. Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen.

Eerste stap: de financiën herzien

Dus, je zit ineens met één inkomen. Dat is even schrikken, toch? Maar goed, laten we eerst de financiën opnieuw bekijken. Maak een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Het klinkt misschien saai, maar het geeft je wel een helder beeld van waar je staat. Kijk naar vaste lasten zoals huur of hypotheek, energierekeningen en boodschappen. En hé, vergeet ook die kleine uitgaven niet; ze kunnen flink optellen.

En dan komt het moment van de waarheid: zijn er uitgaven die je kunt verminderen of zelfs helemaal kunt schrappen? Misschien is dat abonnement op vijf streamingdiensten toch wat overdreven? Of kun je besparen op boodschappen door aanbiedingen beter in de gaten te houden? Elke euro helpt. Het kan soms pijnlijk zijn om te snijden in leuke dingen, maar het levert je uiteindelijk wel rust in je hoofd op.

Welke vaste lasten kun je verminderen

Kijk eerst eens goed naar die grote kostenposten. Huur of hypotheek bijvoorbeeld, daar valt meestal niet direct op te besparen. Maar wie weet kun je wel iets doen aan je energiecontract? Overstappen naar een goedkopere aanbieder kan je al snel een aardig bedrag per maand schelen. En wat dacht je van verzekeringen? Vergelijk eens wat verschillende aanbieders en kijk of je ergens goedkoper uit bent voor dezelfde dekking.

En dan zijn er natuurlijk ook de kleinere vaste lasten. Denk aan je telefoonabonnement, internet en tv-pakket. Heb je echt dat uitgebreide pakket nodig of kun je prima toe met minder? En ja, dat betekent misschien dat je die superdeluxe sportzender moet missen, maar ach, dat overleef je wel.

Ondersteuning van overheid en instanties

Gelukkig sta je er niet alleen voor. De overheid biedt verschillende vormen van ondersteuning voor mensen die plotseling met minder inkomen moeten rondkomen. Denk aan toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Deze toeslagen kunnen net dat beetje extra financiële ruimte bieden om rond te komen.

Ook zijn er instanties zoals de gemeente die kunnen helpen. Misschien kom je in aanmerking voor bijzondere bijstand of andere vormen van financiële ondersteuning. Het is altijd de moeite waard om even contact op te nemen met het loket in jouw gemeente om te informeren naar de mogelijkheden.

Creatieve manieren om budgetten op te rekken

Natuurlijk kun je ook zelf creatief aan de slag om meer uit je geld te halen. Misschien kun je spullen verkopen die je niet meer gebruikt? Of wat dacht je ervan om zelf dingen te maken in plaats van ze te kopen? Van kleding tot meubels, er is zoveel mogelijk als je een beetje handig bent.

En dan heb je nog ruilen en lenen. Waarom altijd alles nieuw kopen als je ook spullen kunt lenen of ruilen met vrienden en familie? Het scheelt niet alleen geld, maar is ook nog eens duurzaam. Wist je trouwens dat er websites en apps zijn waar mensen spullen gratis aanbieden of willen ruilen?

Kinderopvangkosten in balans brengen met werkloosheid

Als een van de ouders werkloos wordt, veranderen vaak ook de kinderopvangkosten. Gelukkig blijft de kinderopvangtoeslag werkloos partner drie maanden doorlopen zodat er tijd is om nieuw werk te vinden. Dit biedt wat ademruimte om niet direct grote veranderingen te hoeven doorvoeren in de opvangsituatie van de kinderen.

Maar let op: pas wel regelmatig de gegevens aan bij ‘Mijn Toeslagen’ op de Belastingdienst-website om over- of onderbetaling te voorkomen. Het zou zonde zijn als je achteraf geld moet terugbetalen omdat er iets niet klopte. Zorg dus dat alles up-to-date blijft!

En als laatste tip: blijf positief en flexibel. Het kan even wennen zijn en soms voelt het alsof alles tegenzit, maar uiteindelijk komt alles wel weer goed. Houd vol!