Kentekenplaten, of nummerplaten, zijn een wettelijke vereiste voor alle motorvoertuigen die op de openbare weg rijden. In Nederland moeten kentekenplaten aan bepaalde regels voldoen, waaronder afmetingen, kleuren, het kentekennummer en de plaatsing op de auto, en worden ze uitgegeven door onder andere de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Het is belangrijk om deze regels te kennen en te volgen om boetes te voorkomen. Hieronder volgt een overzicht van de regels en vereisten voor kentekenplaten voor auto's in Nederland.
Opdruk kentekenplaat
Kentekenplaten voor auto's in Nederland hebben een vaste grootte en afmeting. De platen zijn 52 centimeter breed en 11 centimeter hoog, met een afgeronde vorm. De letters en cijfers op de plaat moeten een minimale hoogte van 6,5 centimeter hebben en de afstand tussen de letters moet minstens 2,5 centimeter zijn.
In Nederland zijn kentekenplaten voor auto's standaard geel met zwarte letters en cijfers. Sinds 1978 zijn er geen andere kleuren meer toegestaan voor kentekenplaten voor auto's. Hierin zijn uiteraard uitzonderingen, om bepaalde dingen aan te kunnen geven. Mocht een auto niet in Nederland geregistreerd zijn, dan rijd deze met een wit kentekenbord. Taxi’s rijden bijvoorbeeld met een blauw kentekenbord, zo zijn ze goed herkenbaar.
Het kentekennummer op de kentekenplaat bestaat uit een combinatie van cijfers en letters. De eerste combinatie van letters en cijfers op de kentekenplaat geeft aan waar de auto voor het eerst is geregistreerd. Het tweede deel van het kenteken bestaat uit een willekeurige combinatie van cijfers en letters. Het kenteken wordt geregistreerd in het kentekenregister van de RDW.
Bevestiging auto
Kentekenplaten moeten op een duidelijk zichtbare plaats worden bevestigd op de auto. Op de meeste auto's worden kentekenplaten bevestigd op de voor- en achterkant van de auto. Het is belangrijk dat de kentekenplaten goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers, dus het is niet toegestaan om deze te bedekken met bijvoorbeeld een fietsenrek of een bumpersticker. Ook moet je in de gaten houden of hij niet vies is, waardoor hij niet meer goed leesbaar is. En het is belangrijk dat de verlichting wat op je kentekenbord schijnt, altijd goed werkt. Mochten deze kapot zijn, kun je hier zelfs een boete voor krijgen in het ergste geval.
Het kan voorkomen dat een kentekenplaat beschadigd raakt of gestolen wordt. In dat geval is het verplicht om de kentekenplaat te vervangen. Ook als het kenteken van de auto verandert, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe auto, moet de kentekenplaat worden vervangen. Je kunt op verschillende plekken een kentekenplaat laten maken, kijk hiervoor online.